Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie (AAP), copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă deloc timp alocat vizionării ecranelor, cu excepția apelurilor video. Pentru copiii cu vârste între 2 și 5 ani, timpul petrecut în fața ecranului ar trebui limitat la maxim o oră pe zi, și aceasta ar trebui să fie de înaltă calitate, educațională. Copiii de 6 ani și peste sunt încurajați să aibă limite consistente stabilite pentru timpul petrecut în fața ecranelor, asigurându-se că nu interferează cu somnul, activitățile fizice și alte activități esențiale pentru sănătate (Mayo Clinic Health System).
În practică, însă, copiii și adolescenții petrec adesea mai mult timp în fața ecranelor decât recomandările. Un studiu realizat de Common Sense Media a arătat că adolescenții (cu vârste între 13 și 18 ani) petrec în medie aproximativ 7 ore pe zi în fața ecranelor, excluzând timpul alocat lucrului pentru școală. Copiii mai mici (cu vârste între 8 și 12 ani) petrec aproximativ 5 ore pe zi în fața ecranelor, de asemenea excluzând timpul de școală. Aceste cifre sunt semnificativ mai mari decât recomandările, subliniind nevoia de monitorizare activă și de gestionare a timpului petrecut de copii în fața ecranelor pentru a promova un stil de viață echilibrat și sănătos.
Este important de menționat că timpul petrecut în fața ecranelor nu este în mod inerent dăunător; calitatea conținutului și modul în care este utilizat pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării copilului. Educația digitală, programele interactive de învățare și timpul petrecut împreună cu familia urmărind programe sau filme pot fi benefice. Cheia este echilibrul și asigurarea că timpul petrecut în fața ecranelor nu înlocuiește activitățile fizice esențiale, somnul și interacțiunea socială.
Comments (0)