Witches' Sabbath

Francisco Goya, 1797-1798

Francisco de Goya, unul dintre cei mai remarcabili pictori spanioli din istorie, a lasat o amprenta profunda asupra lumii artei prin creatiile sale captivante si expresive. De-a lungul vietii sale, Goya a explorat o varietate de stiluri artistice si a abordat teme diverse, de la portrete aristocratice pana la scene de razboi si cauza sociala.

Viata Artistului si lucrarile sale

Francisco de Goya s-a nascut in 1746 in orasul Fuendetodos, Spania. El a aratat un talent artistic remarcabil inca de la o varsta frageda si a fost apreciat de catre mentorul sau, pictorul spaniol Francisco Bayeu. In timp, Goya si-a dezvoltat propriul sau stil distinct, caracterizat prin puterea expresiva a culorilor si tehnica sa uimitoare.

Unul dintre cele mai cunoscute si influente aspecte ale operei lui Goya este seria sa de gravuri intitulata "Los Caprichos". Aceasta serie, alcatuita din 80 de gravuri, abordeaza o varietate de subiecte sociale si politice, adesea critice fata de coruptia si ipocrizia societatii spaniole din acea perioada. "Los Caprichos" este considerata o marturie dureroasa a realitatii vremii si a imaginatiei indraznete a artistului. Aceste gravuri au fost expuse si in Romania in 2010 la Muzeul National de Arta.

Goya a fost, de asemenea, un portretist exceptional, fiind solicitat de aristocratia spaniola sa picteze portrete memorabile. Portretele sale sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a captura personalitatea subiectului si de a ilustra emotiile profunde ale acestuia. Printre cele mai celebre portrete ale sale se numara "La Familia de Carlos IV" si "Doña Antonia Zarate".

După încheierea Războiului Peninsular, Goya s-a mutat în Franța, în exil voluntar, pentru a scăpa de atmosfera politică tensionată din Spania. Această perioadă a marcat începutul unei etape diferite în creația sa artistică. Goya a continuat să picteze și să realizeze gravuri, dar temele abordate și stilul său s-au schimbat sub influența noii sale realități.

Pe langa portrete si gravuri, Goya a abordat si teme mitologice si religioase in picturile sale. Cele mai profunde lucrari ale artistului sunt o serie de 14 picturi, numite si Picturile Negre, pe care artistul le-a creat la sfarsitul vietii sale. 

Portrait of Doña Antonia Zárate

Francisco Goya, 1805

Picturile Negre

Aceste picturi au fost create de Goya in ultima parte a vietii sale si sunt considerate expresia cea mai personala si mai inspaimantatoare a viziunii sale artistice. Ele sunt caracterizate de o estetica macabra, subiecte supranaturale si un simbolism puternic. Picturile Negre reprezinta o explorare a laturii intunecate a naturii umane si a framantarilor interioare ale artistului.

Colectia Picturilor Negre include lucrari precum "Saturn devorandu-si fiul", "Doi Batrani", "Cainele" si "La Leocadia", fiecare aducand in prim-plan teme precum moartea, suferinta, nebunia si violenta. Tablourile sunt realizate intr-o paleta cromatica inchisa, dominata de nuante de negru si maro, creand o atmosfera apasatoare si sinistra.

Unul dintre cele mai celebre si tulburatoare tablouri din aceasta colectie este "Saturn devorandu-si fiul", in care zeul Saturn este infatisat in timp ce isi consuma propriul copil. Aceasta reprezentare violenta si grotesca exprima ideea puterii distructive a timpului si a inevitabilitatii mortii.

"Doi batrani" este o alta pictura impresionanta din seria Picturilor Negre. Ea infatiseaza un batran in prim plan, care are o expresie trista si smerita, iar in spatele lui un alt personaj cu o fata groteasca care pare sa-i sopteasca ceva batranului. Acest personaj pare fi deprins din lucrarile anterioare a lui Goya, aducandu-ne aminte de personajele din Los Caprichos. Aceasta lucrare evoca senzatii de neliniste si disperare, reflectand temerile si anxietatile lui Goya fata batranete si de trecerea timpului.

"Cainele" este o pictura considerata relativ minimalista dar profund emotionala, in care Goya suprinde lipsa de speranta, singuratatea, si neputinta sa impotriva acestei lumi. 

"La Leocadia" este o pictura tulburatoare si una dintre putinele Picturi negre care au si o pata de culoare, cerul. Aceasta lucrare creeaza o atmosfera de mister si ambiguitate, invitand privitorul sa interpreteze si sa descifreze semnificatia ascunsa a imaginii.

Picturile Negre ale lui Goya reprezinta o ruptura radicala fata de stilul si temele abordate in lucrarile sale anterioare. Ele reflecta o tranzitie in evolutia sa artistica, in care artistul s-a scufundat in propriile sale adancuri psihologice si a explorat aspecte ale umanitatii care pot fi incomode si infricosatoare.

Aceasta colectie de picturi demonstreaza genialitatea lui Goya si reprezinta o revelatie a naturii contradictorii a existentei umane si a adancimii complexitatii sale.

Astazi, cele 14 Picturi Negre ale lui Francisco Goya sunt expuse in Muzeul Prado din Madrid, unde sunt admirate si studiate de iubitorii de arta din intreaga lume. Ele continua sa fascineze si sa provoace imaginatia, ramanand o marturie inspaimantatoare a laturii intunecate si neexplorate a umanitatii.

Desi aceste picturi au fost create de Goya fara vreo intentie de a le dezvalui lumii, fiind pictate direct pe peretii casei sale, acestea au iesit inevitabil la lumina dupa moartea artistului. Ele au fost transferate pe canvas intre anii 1873-1874, iar mai apoi donate statului spaniol in anul 1881.

Saturn devouring his son

Francisco Goya, 1819-1823

Finalul Vietii

Pe masura ce inainta in varsta, sanatatea lui Goya a inceput sa se deterioreze. El a suferit de probleme auditive si vizuale, ceea ce i-a afectat capacitatea de a crea in mod activ. Cu toate acestea, chiar si in ciuda sanatatii precare, el a continuat sa picteze si sa experimenteze cu noi tehnici si stiluri.

Sfarsitul vietii lui Goya a fost unul marcat de izolare si tacere. In ciuda reputatiei sale si a contributiilor sale semnificative la arta, Goya a trait intr-o relativa anonimitate in exilul sau din Franta. El si-a petrecut ultimii ani ai vietii intr-o atmosfera de retragere si a lucrat in tacere la ultimele sale lucrari.

Francisco de Goya a incetat din viata in anul 1828, lasand in urma un portofoliu artistic vast si remarcabil. Mostenirea sa se regaseste in lucrarile sale revolutionare, care au influentat generatiile de artisti ulterioare si au transformat arta spaniola si mondiala. Chiar si dupa moartea sa, operele lui Goya continua sa fie expuse si admirate in muzee si galerii din intreaga lume, ramanand ca o marturie a genialitatii sale si a impactului durabil pe care l-a avut asupra lumii artei.

Comments (0)

No comments at this moment

Noi și partenerii noștri folosim tehnologii, precum modulele cookie de pe site-ul nostru, pentru a ne personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții pentru rețelele de socializare și pentru a ne analiza traficul. Faceți clic mai jos pentru a fi de acord cu utilizarea acestei tehnologii Politica Cookie